Kolme luonnonlaatua

08.07.2021

Kaikki ympärillämme koostuu kolmesta gunasta: tamas, rajas ja sattvaKaikki kolme luonnonlaatua ovat aina läsnä, vain niiden suhde vaihtelee. Jokainen luonnonlaatu on tärkeä ja näille kaikille on oma paikkansa olla vallitsevana.

Tamas

  • Tietämättömyyden luonnonlaatu kattaa kaiken alaspäin painavan energian kuten tylsyyden, sairauden, pimeyden ja laiskuuden. Tamas on luonnossa tuhoaja, ruuassa pilalle prosessoitu tai pilaantunut, käytöksessä saamattomuus, pahansuopaisuus ja synkkyys. Tamaksinen olotila on väsynyt ja turta, mikään ei tunnu miltään. Jos tamas olisi vettä, se olisi sameaa ja paikallaan seisovaa. (Tamas valitsee kolmannen oluen.)
  • Shiva 'kaiken tuhoaja' on jumaluus, joka hallitsee tamas-luonnonlaatua.

Rajas

  • Intohimon luonnonlaatu pyörittää maailmaa kattaen kaiken kasvattavan, eteenpäin puskevan energian. Rajas on luonnossa kasvu, ruuassa mausteisuus ja turhat proteiinit, käytöksessä aktiivisuus ja tavoitteellisuus. Rajaksinen olotila on aikaansaava ja hallittuna rajas on sujuvan elämän kannalta välttämätön. Jos rajas olisi vettä, se olisi virtaavaa vettä. (Rajas lähtee kaupan kautta lenkille.)
  • Brahma 'kaiken luoja' on jumaluus, joka hallitsee rajas-luonnonlaatua.

Sattva

  • Hyvyyden luonnonlaatu kattaa kaiken puhtaan, tyynen ja nostattavan energian. Sattva on luonnossa varhainen aamu, ruuassa kasvisruoka, käytöksessä kaikki hyveellinen. Sattvinen olotila on rauhallinen ja kirkas, keho tuntuu kevyeltä ja mieli on keskittynyt, elämän tarkoituksenmukaisuus alkaa paljastua. Jos sattva olisi vettä, se olisi niin kirkasta ja tyyntä että pohjan voisi nähdä. (Sattva valitsee lukea Bhagavad Gitaa.)
  • Vishnu 'kaiken ylläpitäjä' on jumaluus, joka hallitsee sattva-luonnonlaatua.

Joogaharjoitusten tärkein tehtävä on lisätä elämäämme sattvaa. Mitä enemmän annostelemme itsellemme säännöllisiä sattvisia joogaharjoituksia, sitä varmemmin luomme mieleemme sattvisia painaumia samskara, jotka taas auttavat meitä pitämään kiinni harjoituksista - tähän sattviseen kierteeseen pääsy voimistaa sraddhan kehittymistä elämässämme.